Søndagsåpne butikker mv

Venstres Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn lever i den troen at spørsmålet om man er for, eller imot, søndagsåpne butikker handler om «konkurranse og bunnlinjen» til de store matvarekjedene. I Ytring// NRK skriver Rotevatn om “kapitalister mot konkurranse” (http://www.nrk.no/ytring/kapitalistar-mot-konkurranse-1.11893431). Det handler ikke om «konkurranse», men om «lønn og bunnlinjen» slik jeg ser det. En sak som er initiert av kapitalkreftene.

I de fleste tariffavtalene, er det inngått avtaler om at det skal utbetales ekstra godtgjørelser (ubekvemstillegg) for arbeid på blant annet søn- og helgedager. Sett ut fra et arbeidsgiversynspunkt – handler et døgnåpent samfunn om å viske ut skillet mellom virkedag og helgedag – og dermed grunnlaget for å utbetale ubekvemstillegg. Saken handler derfor om hvor vi som kunder skal legge lojaliteten? Økt fortjeneste til eiere av matvarekjeder og mindre lønn til arbeidstakere – eller beholde dagens ordninger? Det er dette saken handler om.

Retorikken som ofte brukes som et argument for søndagsåpne butikker, er at det vi gi flere skoleelever muligheten til å tjene penger. Det kan selvsagt skje, men en slik utvidelse vil også generere at langt flere enn skoleelever må arbeid på søndager/ ubekvemme tidspunkt.

Denne saken må ses i sammenheng med at Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen vil utvide adgangen til å jobbe langt flere påfølgende søndager, samt at arbeidsgiver skal ha ensidig adgang til å pålegge arbeidstakere mer søndagsarbeid enn hva dagens Arbeidsmiljølov tillater.

Det betyr at med Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringens forslag vil arbeidsgiver få mer kontroll av arbeidstakernes fritid – dvs en kraftig maktforskyvning i favør av arbeidsgiver.
Søndagsarbeid passer ikke for alle. Hvem skal ta søndagsturene og familieopplevelsene for barn av søndagsarbeidene foreldre? Og hvor skal barna gjøre av seg når skoler, barnehager og fritidsordninger er stengt? Om Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringens forslag skulle bli vedtatt, frykter jeg at det vil gå ut over likestillingsarbeidet – hvor jeg ser for meg at kvinner med små barn blir taperne.

Det er mange som i dag jobber på søndager for såkalt «flat timebetaling», dvs at det ikke utbetales ubekvemstillegg. Mange søndagsjobber innebærer lange arbeidsdager, hvor det heller ikke utbetales overtidsgodtgjøring for lange vakter utover lovens grenser (dvs det utbetales flat timebetaling).

Et viktig krav fra fagbevegelsen har derfor vært å få til vedtak om allmenngjøring av landsomfattende tariffavtaler i langt flere bransjer enn hva tilfellet er i dag. Dvs at arbeidstakere som går på løsere arbeidskontrakter, uorganiserte og utenlandske arbeidstakere skal sikres samme minimumslønn som norske tariffavtaler tilsier.

Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen vil fjerne allmenngjøringsparagrafen (lov av 4. juni 1993, nr. 58, om allmenngjøring av tariffavtaler).
Det gir et signal om flere kan bli ansatt på midlertidige ansettelser (slik Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen har fremmet forslag om), hvor arbeidstakere mister ubekvemstillegg mv, dersom allmenngjøringsparagrafen i loven blir fjernet. Igjen – det handler om «lønn og bunnlinje» – og ikke «fleksibilitet» slik arbeidsgiverforeninger (og deres støttespillere), samt enkelte politikere forsøker å gi inntrykk av.

I den grad jeg skal gi Venstres Sveinung Rotevatn medhold vedr «konkurranse», er arbeidstakerne utsettes for press om mindre betaling, for å få kjøpt «en Big One for mindre en 80 kroner stykker». Det vil si at det er arbeidstakeren som tar belastningen gjennom mindre godtgjøring – ikke innehaveren av virksomheten

Vist 688 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Har man vært på Svinesund, ser man at forbrukerne ønsker søndagsåpne butikker. Jeg er mer opptatt av at fem millioner forbrukere skal få en lettere handleuke, enn om noen LO-folk sutrer om at alt var bedre på femtitallet.

Roger; Så du mener det bare å forbruke mennesker, andre menneskers familieliv osv – fordi at noen vil handle på søndager?

Min kone jobber helger, sammen med en drøss studenter. Hva feiler det deg egentlig, ødelagte familieliv … du er jo helt på¨vidda.

Roger; Så norsk lovgivning og norsk arbeidsliv skal legges opp etter hvordan din kone jobber?

Man MÅ ikke holde oppe, man MÅ ikke handle, man MÅ ikke …. neitilaltLO er redde for å miste litt udemokratisk makt?

Roger; Dette blir mye hopp og spring fra deg. Jeg spør deg igjen; Mener du at norsk arbeidslivslovgivning og norsk arbeidsliv skal legges opp etter hvordan din kone jobber?

Hadde sikkert vært greit det, men jeg er mer opptatt av at fem millioner forbrukere skal få retten til å handle det de vil, når det vil, og til lavere priser enn i dag. Det er jo ikke billig å handle på Narvesen, på bensinstasjoner eller hos sevvenellevven. Du tenker ikke på forbrukerne du!

Tror jeg aldri har vært borti en person som er så mye imot alt og alle som mener og tenker annerledes enn seg selv., nemlig Jørund Hassel.

Roger; Når skal de som skal betjene dine handlebehov ha tid til familieliv og fritid sammen med sine barn? Arbeidstakernes barn trenger også oppfølging vedr skole, fritid mv de også. Men det kanskje ikke så farlig med dem, eller?

Du vet Hassel, det blir ikke handleTVANG! Og jeg ønsker nye arbeidsplasser velkommen. Du har fått med deg hva som skjer i oljesektoren om dagen? Men ingen vil nekte deg Hassel, å kjøpe melk på bensintasjonene til 20 kroner literen. Folk jobber i helgene allerede i dag, du har fått med deg det?

Roger; Fint om du kan holde deg til debatten, jeg spurte om “Når skal de som skal betjene dine handlebehov ha tid til familieliv og fritid sammen med sine barn? Arbeidstakernes barn trenger også oppfølging vedr skole, fritid mv de også. Men det kanskje ikke så farlig med dem, eller?”

Søndagsåpne butikker gjør at varene vil bli dyrere, og regningen vil bli sendt til forbrukerne. Her er det snakk om en prisstigning på ca. 2 %, og ikke kan jeg tenke meg at vi har behov for søndagsåpne butikker heller. Handelsnæringen er også i mot en slik ordning, da salget vil bli omtrent det samme, men nå fordelt over 7 dager.
Gallupmålinger viser også at et flertall av folket ikke vil ha søndagsåpne butikker. Fagbevegelsen og næringslivets organisasjoner er imot søndagsåpne butikker. Hvorfor skal da den mørkeblå -blabla regjeringen trumfe dette igjennom ?

Det blir ikke åpningsTVANG! Man trumfer ikke gjennom noenting. Det blir mulighet til å holde åpent hvis man vil, akkurat som i dag med butikker under 100m2. Sjøl handler jeg det meste i Sverige, utrolig utvalg, lave priser og søndagsåpent. Handelslekkasjen er i dag på ca 10 milliarder og den er økende.

Roger; Hvem skal betale for din velferd og fremtidens velferd når du benytter deg av tjenester i andre land? Mitt poeng er at at arbeidstakerne får ikke ne valg, eller familieliv med søndagsåpne butikker

Du tar feil Hassel, de fleste av disse jobbene vil gå til folk som trenger penger, feks studenter å sånn. Og selvom jeg handler i Sverige, så betaler jeg skatten min i Norge Hassel. Hvor dumme påstnder er du i stand til å harke opp egentlig? I tillegg er jo det meste av klær og sko og biler og kjøleskap og ovner og TVer og sykler og spiker og sofaer og lamper og lyspærer og mel og mais og øl og brennevin og … produsert i utlandet, så det ser jommen ut til at vi benytter oss av mange tjenester i andre land. Har du ikke fått med deg det engang?

Roger; Hvordan statens inntekter og utgifter, samt borgeres lønn og kjøpekraft henger samme for å få til et velfungerende velferdssamfunn er åpenbart ikke din sterke side.

Du har ikke flere argumenter nå, men begynner å angripe meg. Men sånn er vel de fra LO …. de vet alt, alle andre er dome ….

Annonse